Skip to content
Hoe was je je handen op de juiste manier?

Van jongs af aan wordt ons geleerd dat het belangrijk is om goed je handen te wassen. Zeker in de tijd waar wij nu in leven wordt het belang van goede handhygiëne duidelijker dan ooit. Zorg dat je goed je handen wast om zo besmetting met micro-organismen te beperken. Maar wat wordt er bedoeld met ‘goed wassen’? En wanneer kan je je handen echt ‘schoon’ noemen? Wij leggen je uit hoe je je handen op de juiste manier wast en droogt voor een optimaal, schoon resultaat.

Handen wassen: zo doe je het goed

Goed je handen wassen, is van groot belang. Dat weten we nu. Voor een optimale handhygiëne kun je onderstaand stappenplan volgen:

  • Doe je sieraden af. Hier blijven gemakkelijk vuil en bacteriën onder zitten.
  • Maak je handen goed nat onder het stromende water.
  • Doe een kleine hoeveelheid vloeibare zeep uit een pomp op je handen.
  • Wrijf de zeep goed over je handen. Vergeet niet om de bovenkant van je handen, je vingertoppen, de ruimte tussen je vingers, de ruimte onder je vingernagels en je polsen ook mee te nemen.
  • Was je handen gemiddeld 20 tot 30 seconden lang.
  • Spoel je handen af onder de kraag en droog deze zorgvuldig af.

Handen drogen essentieel voor goede handhygiëne

Uit onderzoek, uitgevoerd door de Vereniging Schoonmaak Research blijkt dat niet het handen wassen, maar het goed afdrogen van de handen essentieel is voor een goede handhygiëne. Een natte hand draagt gemiddeld 10 keer zoveel bacteriën over als een droge hand. Maar hoe droog je, je handen nu het beste af? Daar zijn een aantal manieren voor:

  1. Papier: papieren handdoekjes zijn de meest hygiënische optie, omdat je deze direct na gebruik weggooit en dus niet hoeft her te gebruiken.
  2. Katoen: de wrijving tussen katoen en de handen zorgt voor een reductie van bacteriën. Om het zo hygiënisch mogelijk te houden, raden wij wel aan de handdoek niet meerdere keren te gebruiken. Een vochtige handdoek is namelijk een bron voor bacteriën en andere micro-organismen.
  3. Lucht: Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een jetdroger. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een klein beetje stroom. Je verbruikt dus geen papier of katoen. Nadelig is wel dat, door je handen te drogen met een jetdroger, het aantal bacteriën op je handen en in de lucht om je heen toeneemt.

Meer informatie?

Wij hopen dat we je iets hebben kunnen bijbrengen over het belang van goede handhygiëne en het goed reinigen van je handen. Wist je trouwens dat wij voldoende zeep, desinfectiegel en papieren handdoeken op voorraad hebben? Bestel dit nog snel! Mocht je nog vragen hebben of behoefte hebben aan meer informatie en tips, dan staan wij voor je klaar!  Wij zijn zowel telefonisch (071-589 71 43) als per mail (info@schoonmaakbedrijfzws.nl) te bereiken.

Solliciteer direct